Rookvrije generatie - Duur: 01:18 We willen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien

Rookvrije generatie

Het Longfonds is één van de initiatiefnemers van de Rookvrije Generatie. We willen kinderen vanaf het vroegste moment beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Dat begint bij de zwangerschap. En zoals een kind opgroeit en op meer plekken komt, groeien de acties van de Rookvrije Generatie mee. Van klein tot groot! Zo gaan we samen op weg naar een echte rookvrije generatie.

ROOKVRIJE ZWANGERSCHAP
Roken tijdens de zwangerschap is slecht voor het ongeboren kind. Het vergroot onder andere de kans op vroeggeboorte, wiegendood en longziekten zoals astma. Ook na de zwangerschap is het het beste niet in de buurt van een baby roken. Dit geldt zowel voor ouders, als opa’s, oma’s en ander bezoek.

Wilt u meer informatie als zorgverlener om zwangere vrouwen te helpen stoppen met roken? Kijk dan verder bij PROMISE en de Rookvrije Generatie. Lees bovendien alles over een goede start voor gezonde longetjes in de unieke uitgave van WIJ Jonge Ouders in samenwerking met het Longfonds. Vraag gratis deze uitgave aan.

ROOKVRIJE KINDEROPVANG
Kinderopvang moet een veilige en gezonde omgeving zijn voor jonge kinderen. Ze mogen daar geen risico lopen om rook in te ademen. En zelfs rookresten die achterblijven in haren en kleding zijn schadelijk. Lees meer over deze zogenaamde derdehands rook.

Zo'n 90% van alle Nederlanders is voorstander van het beschermen van kinderen tegen rook, bleek uit een onderzoek van Motivaction (2016). De overheid stelt op dit moment een rookvrije kinderopvang niet verplicht. Het is dus aan u om actie te ondernemen. Download het handige stappenplan met informatie en tips en de flyer via de Rookvrije Generatie. Of vraag een gratis rookvrije raamsticker aan. Lees bovendien alles over een goede start voor gezonde longetjes in de unieke uitgave van WIJ Jonge Ouders in samenwerking met het Longfonds. Bestel deze uitgave gratis.

ROOKVRIJ SPELEN EN RECREEËREN
Bij een gezonde en veilige omgeving voor kinderen horen ook rookvrije speeltuinen, kinderboerderijen en buitenzwembaden. Denk ook aan pretparken, dierentuinen en de terrassen en speelplekken van restaurants waar veel kinderen komen, zoals pannenkoekenrestaurants. Geen peuken waar kinderen zich aan kunnen branden, of die ze in hun mond kunnen stoppen. Enkel frisse lucht om in te ademen. Bovendien kopiëren kinderen gedrag van anderen: al zijn ze nog zo klein, het is belangrijk dat ze een gezond voorbeeld zien. En hoewel gelukkig bijna geen enkel kind jonger dan 12 jaar rookt, is het wel belangrijk dat ze een gezonde sociale norm leren. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

Zo’n 82% van alle Nederlanders is voorstander van een rookvrije speeltuin, bleek uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van KWF Kankerbestrijding (2017). Hoe zorgt u ervoor dat speeltuinen rookvrij worden? Download het stappenplan Rookvrij Spelen, de flyer, kleurplaten en meer via de Rookvrije Generatie. En vraag het fanpakket aan. 

ROOKVRIJ SCHOOLTERREIN
Zien roken, doet roken. De helft van alle rokers rookt zijn eerste sigaret op het schoolplein. Vanaf 2020 moeten schoolterreinen volgens de wet rookvrij zijn. Lees meer over deze toekomstige wetgeving. Scholen zijn al volop bezig om dit voor elkaar te krijgen. En terecht, want kinderen en jongeren moeten rookvrij kunnen opgroeien.

Kom ook in actie en maak zo snel mogelijk uw schoolterrein en de ingang van uw schoolterrein rookvrij. Speciaal voor scholen zijn er een stappenplan, hulpmiddelen en materialen beschikbaar via rookvrijschoolterrein.nl.