Zingen maakt longen sterker

Zingen is leuk, ontspannend en ook nog eens goed voor je longen. Zingen helpt tegen ademhalingsproblemen en verbetert de longcapaciteit. Goed nieuws dus voor longpatiënten.

Door te zingen, dwing je meer tijd te nemen voor de uitademing, waardoor je minder benauwd wordt. Op zo’n manier ademen is daardoor ook in het dagelijks leven goed voor mensen met een longziekte. Ook train je met zangoefeningen de ademhalingsspieren. Door te zingen ben je ook anders bezig met je ziekte, waardoor je je beter voelt.

Koor
Je kunt natuurlijk thuis zingen, onder de douche of in de keuken bij de afwas, maar het is leuker om het samen met anderen te doen in een koor. Je ontmoet medekoorleden tijdens de koorrepetities en je onderneemt activiteiten door het meedoen aan optredens. Met z'n allen zingen is gezellig en je hebt plezier. Daarnaast worden je longen er ook sterker van. Het zal je longziekte niet genezen maar het kan wel je ademcapaciteit verbeteren.

UMK - Ulfts Mannenkoor
Een koor dat graag in contact wil komen met longpatiënten is het Ulfts Mannenkoor. Het UMK is een groot regionaal 4-stemmig koor, dat zich bezighoudt met pure mannenzang. Het koor zingt een breed repertoire van opera tot popmuziek en presenteert zich op diverse podia zoals de Zwarte Cross en het Cancer Research UK Festival in de Royal Albert Hall in Londen.

Een van de leden is fysiotherapeut en heeft veel met longpatiënten gewerkt. Door zijn werkervaring en ervaring als amateurzanger, kwam hij op het idee dat zingen ook heel goed kan werken bij mensen met ademhalingsproblemen. In samenwerking met het Longfonds wil het UMK in contact komen met longpatiënten.

Moet ik kunnen zingen?
Dat hoeft niet. Via de koorscholing van het UMK kunnen beginnelingen wegwijs gemaakt worden met de beginselen van de koorzang. Normaal wordt de ademhaling hier ook besproken en geoefend, maar voor longpatiënten worden 1 à 2 lessen extra ingelast om dieper in te gaan op de ademhalingstechnieken. U hoeft niet meteen lid te worden van het koor maar kunt eerst 3 maanden op proef meedoen.

Jubileumconcert UMK - 17 juni
Wilt u het UMK eerst live horen zingen. Dan bent u van harte uitgenodigd hun jubileumconcert te bezoeken op 17 juni a.s. Dit ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van het Ulfts Mannenkoor. Het betreft hier een groots opgezet en avondvullend programma, waarin zij samenwerken met het Oost Gelders Symfonie Orkest.

Locatie: SSP-hal van de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Toegang is gratis. Aanvang 20.00 uur.

Meer informatie over het UMK is te vinden op www.ulftsmannenkoor.nl. Nu al enthousiast geworden? Aanmelden kan bij secretaris@ulftsmannenkoor.nl.

yo
CAPTCHA
Anti-spam maatregel om te testen of u een computer bent of niet