Wat zijn de effecten van het inademen van rook, sigarettenrook en dieseldampen? (Milieu)

Verslag Longpunt Leiden 10 februari 2017

Twee onderzoekers van het LUMC, Gimano Amatngalim en Jasmijn Schrumpf, gaven een presentatie over hun onderzoeken. Prof. Dr. Christian Taube was aanwezig voor het beantwoorden van klinische vragen.

Dit onderwerp is actueel omdat het Longfonds landelijk een actie is gestart voor een Nationaal Luchtplan

Waarom is gekozen voor de onderzoeken met celkweek:

 • Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD en longkanker in de Westerse wereld. In arme landen speelt ook het koken/verwarmen op houtvuurtjes mee. Door rook worden ook mensen met andere longaandoeningen zieker.
 • Luchtverontreiniging en vooral verkeer zorgen voor meer longaanvallen.
 • Door rook en luchtverontreiniging krijgt men meer ontstekingen (luchtweginfecties) en wordt men vatbaarder voor infecties.
  De longen gaan te heftig reageren op rook, virus, huisstofmijt, pollen enz.
 • Onderzoek met proefdieren is steeds minder geaccepteerd en de longen van dieren zijn anders.
 • Het is moeilijk om onderzoek te doen omdat je niet expres mensen aan vuile lucht kunt blootstellen omdat je bij voorbaat weet dat dit schadelijke effecten gaat hebben.

Wat overblijft is het onderzoek op gekweekte cellen uit het longweefsel.
Er wordt gebruik gemaakt van weefsel dat overblijft bij een operatie of een bronchoscopie (buis via de keel in de longen waarbij een hapje uit het longweefsel genomen wordt). Dit is een minimale belasting voor de proefpersoon. Nadeel is dat slechts één type cel wordt onderzocht en niet de invloed op het hele lichaam.
 

Onderzoek van epitheelcellen
Door een uitgekiende methode kunnen in het laboratorium in een paar weken een laagje cellen met trilharen en slijmcellen gekweekt worden, net als in de longen van een mens: luchtwegepitheel. Deze kunnen voor onderzoek aan lucht worden blootgesteld.

In een warme kast van 37˚C worden 2 aparte dozen met cellen geplaatst. Door de onderste doos wordt alleen schone lucht geblazen, door de bovenste 4 à 5 minuten 1 een speciale onderzoekssigaret.

Ze kijken naar de effecten van de blootstelling aan 1 sigaret:

 • Verhoogde lekkage van de epitheellaag
 • Productie van meer ontstekingsstoffen
 • Stress van de cellen (ze leven korter)
 • Het wondherstel van de epitheellaag na beschadiging (sneetjes) is trager
 • Er wordt minder natuurlijke antibiotica aangemaakt bij een ontsteking door bacterien.

Na toevoeging van een anti-oxidant (NAC) herstelden de door rook beschadigde cellen beter.

Verschillen tussen cellen van gezonde mensen en COPD-patienten
De epitheelcellen van mensen met COPD zijn minder weerbaar die van gezonde mensen. Bij een vergelijking van de cellen van mensen met COPD en rokers zonder COPD bleek dat weefsel van rokers zonder COPD bacteriën doodden.

Langdurige blootstelling was lastiger te meten omdat het weefsel na 3 sigaretten afsterft. Daarom werd het weefsel 20 dagen lang elke dag aan 1 sigaret blootgesteld. Wat bleek? De cellen van niet-rokers passen zich aan, bij rokers niet.

Conclusie: sigarettenrook + bacterie = verminderd herstel en meer ontstekingen.

Diesel
Diesel is een belangrijke oorzaak van luchtverontreiniging. De dampen bestaan uit deeltjes en gassen. Longpatiënten zijn hier extra gevoelig voor.

De uitkomsten van het onderzoek van cellen die blootgesteld werden aan dieseldampen is vergelijkbaar met die  van blootstelling aan rook: de COPD patiënten zijn slechter af. Vooral na een langere blootstelling.

Men hoopt door deze onderzoeken beter te begrijpen wat er gebeurt in de longen. Het kan nog wel een jaar of 5 duren voor er andere medicijnen op de markt komen.

Het Longfonds is een grote sponsor van dit onderzoek. Maar meerdere instellingen steunen en er is zelfs een Europese subsidie.

Tijdens de bijeenkomst werden de filmpjes over de campagne van het Longfonds vertoond. Veel mensen mensen deden mee aan Mobiele check maakt luchtvervuiling zichtbaar. Voor meer informatie en de laatste stand van zaken, zie www.longfonds.nl/gezondelucht/

 

Anneke de Swart

yo
CAPTCHA
Anti-spam maatregel om te testen of u een computer bent of niet