Steeds meer mensen met een longziekte actief als vrijwilliger

Er zijn veel zichtbare en onzichtbare vrijwilligers werkzaam in onze samenleving. Van trainer op de sportvereniging tot patiëntenbegeleider in het ziekenhuis en van collecte-organisator voor een goed doel tot verkeersregelaar bij een evenement. We kunnen niet meer zonder vrijwilligers en dat geldt ook voor het Longfonds. En…. vrijwilligers kunnen niet meer zonder deze, soms nieuwe, invulling van hun ‘vrije’ tijd. Dit geldt ook steeds vaker voor mensen met een longziekte.

Mevrouw Honselaar: ‘een mens moet toch wat te doen hebben. Ik wil natuurlijk niet achter de geraniums gaan zitten’.

Uit onderzoek blijkt dat het aantal vrijwilligers onder mensen met astma met 10% is gestegen en onder mensen met COPD 8% in vergelijking tot 2006. Een positieve ontwikkeling voor zowel deze vrijwilligers en hun omgeving als de organisatie waar zij voor werken.

Flexibel en belangrijk

Als u een longziekte heeft, weet u hoe onvoorspelbaar die kan zijn.. Dit zorgt er vaak voor dat u niet meer in staat bent om vaste uren bij een werkgever te werken. Veel vrijwilligerstaken zijn hierop aan te passen, zodat u de werkzaamheden kunt doen als u zichzelf goed genoeg voelt. Zo helpt u ons samen met veel andere vrijwilligers onze droom uit te laten komen: longziekten de wereld uit. U bent heel belangrijk voor ons!

Als dank voor alle waardevolle inspanningen ontvangen jaarlijks veel vrijwilligers een Koninklijke onderscheiding. Er zijn ook altijd een paar gelukkigen van het Longfonds bij. Zij doen vaak naast hun werk voor het Longfonds ook nog vrijwilligerswerk bij andere organisaties. Wij ondersteunen deze aanvragen voor een ‘lintje’ altijd van harte. Dit jaar kregen onder andere mevrouw Stokman, mevrouw Joling, meneer Ramakers en mevrouw Honselaar een koninklijke onderscheiding. Er zijn misschien nog meer gelukkigen waarvan wij het niet weten. Wij willen iedereen nogmaals van harte feliciteren.

Mevrouw Stokman: ’Het is natuurlijk een hele waardering voor alles wat ik de afgelopen 40 jaar gedaan heb. Maar…. ik ga nog wel even door hoor!’

yo
CAPTCHA
Anti-spam maatregel om te testen of u een computer bent of niet