Met een longziekte de winter door

Harderwijk - woensdag 27 oktober 2017 was het weer zover, het derde Longpunt dit jaar. De laatste was in april en de werkgroep Noordwest-Veluwe was gespannen hoeveel bezoekers er zouden komen. In totaal hadden 39 personen zich vooraf aangemeld. We zaten uiteindelijk met 82 mensen in de Dageraitzaal van Ziekenhuis St Jansdal, ongekend veel eigenlijk, die flink uitgebouwd moest worden. Iedereen kreeg toch een plaatsje.

Longarts dr. Robert Kok (Ziekenhuis St Jansdal) stak frivool van wal en longverpleegkundige Hennie Veneboer (Medicamus) zorgde dat de open eindjes aan elkaar geknoopt werden. Af en toe ging Kok een beetje te technisch op zijn getoonde slides in, die in allerlei talen op het projectiescherm kwamen: Engels, Frans en Spaans. Zijn Nederlandse vertaling was verbeeldend en oprecht. Hij mocht zijn speech evenwel niet afmaken vanwege de strenge planning.

Na de koffiebreak kwam het onderwerp daadwerkelijk aan bod: Met een longziekte de winter door. Diverse onderwerpen werden besproken: houtrook, vuurwerk, temperatuursverschillen, vocht, mist enz. De tips vlogen over en weer. Maar zoals dat gaat bij longpatiënten, niet iedereen heeft overal last van en niet elke tip werkt bij iedereen.   

Aan het eind was er voor longarts Kok het doosje met smakelijk bonbons. Het Longpunt werd afgesloten met de bekendmaking van de winnaar van Mantelzorger van het Longpunt. Het beeldje van Esther Versluis ging naar mevrouw Wineke van Houdt uit Harderwijk. Zo'n beeldje wordt tot vreugde van velen aan het eind van 2018 weer uitgereikt. De gratis uitrij-kaarten waren niet zo succesvol. Voor twee bezoekers had de portier de parkeerplaats geregeld. Ja ... en die viel nu net buiten de regeling gratis parkeren St Jansdal. Het volgende Longpunt is op woensdag 15 november 2017. Het gaat over de medicatie. Graag wel je eigen medicatie meenemen naar dit Longpunt.

yo
CAPTCHA
Anti-spam maatregel om te testen of u een computer bent of niet