Lopen voor het Longfonds

Ze hebben 200 kilometer gelopen. Blaren, kramp en peesontstekingen doorstaan. Maar de ruim één miljoen mensen met een longziekte motiveerde hen om door te gaan. Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) liep dit jaar de Vierdaagse voor het Longfonds. ‘Wat wij hebben gedaan valt in het niet met de struggle om genoeg zuurstof van mensen met een longziekte,’ vertelt Erik de Borst, algemeen directeur DV&O.

DV&O loopt al zeven jaar mee met de Vierdaagse, maar heeft dat nog nooit voor het goede doel gedaan. Dit jaar was de eerste keer, en de primeur was voor het Longfonds. Karin Klaassen, manager Vrijwilligers & Participatie bij het Longfonds, kent Erik de Borst van haar vorige werk. Ze wees hem erop dat ze ook konden lopen voor gezonde lucht en gezonde longen. De Borst: ‘We hebben er nooit bij stil gestaan dat we de Vierdaagse ook voor het goede doel konden lopen, maar toen Karin mij een berichtje stuurde was ik meteen om. Niemand bij DV&O twijfelde ook aan het goede doel. Het Longfonds doet prachtig werk.’

Verbinding

DV&O is onderdeel van Dienst Justitiële Inrichtingen en zorgt voor het vervoer van vreemdelingen, arrestanten en gedetineerden. De ruim 1400 medewerkers werken door heel het land. Wat dat betreft had de Vierdaagse nog een voordeel: het bracht de 22 deelnemende medewerkers bij elkaar. ‘Dat collega’s uit Zaandam bijvoorbeeld samenliepen met collega’s uit Zwolle was een positieve spin off voor de dienst,’ vindt De Borst.

Astma

De Borst ziet de noodzaak van gezonde lucht en gezonde longen bij zijn eigen moeder, die aan astma lijdt. Zijn oma is zelfs op jonge leeftijd aan astma overleden. ‘In één generatie is er veel gebeurd op gebied van onderzoek en behandeling. De medicijnen en de hulp zijn verbeterd. En wij als gezonde mensen kunnen daar met het lopen van de Vierdaagse een steentje aan bijdragen,’ vertelt De Borst.

De inzamelingsactie

‘Het inzamelen van het geld hebben we gedaan door op onze Facebook pagina, ons Instagram-account en mijn twitteraccount een link te plaatsen naar onze actiepagina op de Longfondssite. Dan konden mensen direct doneren en hadden we geen gedoe met contant geld,’ legt de algemeen directeur uit. En met succes: ze zamelden 775 euro in.

Badge

Doordat de wandelaars van DV&O de Vierdaagse in uniform liep, konden ze geen T-shirts met Longfondslogo dragen. Daardoor is er een speciale badge ontworpen met zowel DV&O-logo als Longfondslogo. Veel mede-wandelaars merkten de badge op. De Borst: ‘We hebben onderweg veel uitleg gegeven over het Longfonds. We vertelden vooral wat er al is bereikt in de afgelopen jaren.’

Motivatie

Team DV&O liep niet de gebruikelijke 40 kilometer, maar 4x 50km. ‘Veel mensen hadden blaren, waardoor ze echt op karakter door moesten lopen,’ vertelt de algemeen directeur. ‘Iedereen heeft het gehaald, op twee na die een peesontsteking opliepen.’ Dat bijna iedereen de Vierdaagse heeft uitgelopen kan volgens De Borst alleen als je elkaar erdoorheen sleept. Daarbij hielp het dat hij voor mensen met een longziekte liep. ‘Zij hebben daar de lucht niet voor. Wij wel. Daar mogen we dankbaar voor zijn,’ vertelt hij.

yo
CAPTCHA
Anti-spam maatregel om te testen of u een computer bent of niet