Feiten en fabels over longziekten

Verslag van Longpunt 18 januari 2017 in Weert

Wat is het verschil tussen een fikse verkoudheid en griep? Met die vraag begon Drs. J. van den Bergh, longarts in het SJG, zijn presentatie bij Longpunt Weert. Hoewel presentatie…er kwam dit keer geen Powerpoint aan te pas want de longarts ging vooral aan de slag met vragen die er vanuit de zaal werden gesteld. En vragen waren er volop. Zoals gewoonlijk wisten weer veel bezoekers de weg naar Keenterhart te vinden.

De belangrijkste griepsymptomen zoals snel opkomende koorts, keelpijn, hoesten, spierpijn en rillerigheid lijken veel op die van een stevige verkoudheid, maar een verkoudheid is doorgaans met een paar dagen voorbij. Griep houdt veel  langer aan en klachten als vermoeidheid en gevoel van uitputting kunnen een longpatiënt behoorlijk lang blijven hinderen. Daarbij bestaat het risico dat een echt griepvirus leidt tot een bacteriële infectie. Om griep te voorkomen krijgen veel ouderen en dus ook longpatiënten jaarlijks een griepprik. De meningen over  het nut hiervan lopen uiteen, je kunt niet met zekerheid zeggen dat de griepprik je beschermt tegen ALLE griepvirussen.  

Kortademigheid en benauwdheid hoeft niet altijd aan de longen te liggen. Ook hartproblemen of diabetes kunnen dit veroorzaken.

Nog zo’n fabeltje: ALLE rokers krijgen COPD. In werkelijkheid geldt dit voor ongeveer 18% van de rokers. Maar stoppen met roken is wel het beste wat je kunt doen voor je longen! Alle rook is overigens slecht voor je longen, maar hier (stoppen met roken) heb je wel zelf invloed op,! Wat lang niet voor alle rookoverlast van toepassing is, aldus Drs. Van den Bergh. 

Dat leverde meteen een mooi bruggetje op naar het onderwerp dat op 15 februari op de agenda staat bij Longpunt Weert: “Hoe gezond is onze buitenlucht?”

We hopen u dan opnieuw als bezoeker te mogen begroeten!

yo
CAPTCHA
Anti-spam maatregel om te testen of u een computer bent of niet