Eerste Longpunt Sittard op nieuwe locatie

Verslag 5 januari 2017: over allergieën en overgevoeligheid

Dankzij een aantal aanpassingen aan het pand in de kleine Steeg konden we het nieuwe Longpuntjaar in Sittard starten op een nieuwe locatie. Bezoekers en vrijwilligers waren zichtbaar in hun nopjes met deze nieuwe plek. In december was hard gewerkt aan het realiseren van een invalidentoilet en een schuine loopplank voor gebruikers van rolstoelen en rollators. Hulde aan de mensen die zich hiervoor sterk hebben gemaakt.

Diëtiste Sjerty Peeters was uitgenodigd om de aanwezigen uitleg te geven over “De nieuwe schijf van 5” en deed dat met veel enthousiasme. Ze begon met uitleg over het verschil tussen een allergie (in het bloed door middel van een test aan te tonen) en intolerantie of overgevoeligheid. In het laatste geval krijgen mensen bijvoorbeeld last van diarree of verstopping. Een allergische reactie komt doorgaans binnen 2 uur nadat men iets heeft gegeten.

Mensen met longproblemen blijken vaker last te hebben van een allergie of overgevoeligheid dan mensen met gezonde longen. Ook een slecht behandelde astma-aandoening kan later deze problemen geven. Er is veel verschil in waar mensen slecht op reageren. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door eieren, sommige fruitsoorten, koemelk, vis, noten en pinda’s, E-nummers.

Ook is er veel verschil in klachten: luchtwegen, ogen, huid, maag-darmkanaal en andere organen kunnen heftig reageren. Het lichaam reageert vaak op eiwitten en door speciale bereiding van een voedingsstof kan het lichaam soms beter gaan reageren. Melk is voor longpatiënten belangrijk vanwege de energie. Maar ook als bron van eiwitten: bouwstenen voor de spieren. Ook bij prednison-gebruik is melk belangrijk ter voorkoming van botontkalking.

Soms blijkt het een hele puzzel om uit te vissen welke voeding de klachten veroorzaakt Wie aanhoudend last heeft van voedingsproblemen doet er dan ook goed aan een diëtist te raadplegen.

De middag werd afgesloten met een vrolijke noot, passend bij het onderwerp van de bijeenkomst. Bezoekers mochten antwoord geven op de vraag: “Waar krijgt u nou jeuk van?” Ook hier bleek er een grote variatie in overgevoeligheden, die we vanwege de privacy van onze bezoekers niet zomaar zullen prijsgeven. Maar één ding is zeker: er valt in het leven een hoop op te lossen met humor en een vrolijke lach. Dat laatste willen we u zeker niet onthouden!  Wees dus welkom bij Longpunt Sittard.

yo
CAPTCHA
Anti-spam maatregel om te testen of u een computer bent of niet