Astma: het komt veel voor en in veel vormen!

Longpunt Maastricht ontving in september als spreker Dr. Martijn Bischoff, longarts in opleiding bij MUMC+. Hij ging met de bezoekers in gesprek over de klachten die bij astma kunnen optreden en waar die zoal door veroorzaakt kunnen worden. De conclusie was duidelijk: astma is heel divers. Het komt veel voor en in veel verschillende verschijnvormen. Veel prikkels kunnen van invloed zijn en voor de patiënt is het belangrijk deze te leren kennen en er rekening mee te houden.

Een aantal simpele tips en trucs waar veel mensen baat bij hebben:

·        Ben je gevoelig voor pollen dan is het Pollennieuws het hele jaar actueel en raadzaam. Kijk op www.pollennieuws.nl.

·        De meeste pollen zijn er in de ochtend en in de late middag. Daar kun je dus rekening mee houden als je naar buiten gaat.

·        Het kan handig zijn om van kleding te wisselen als je buiten bent geweest.

·        In zeegebied zijn er doorgaans minder pollen.

·        Stofzuigen in huis? Gebruik een stofzuiger met een Hepa-filter of waterslot.

·        Gebruik je medicatie op tijd en op de goede manier.

·        Rook niet en zorg voor een schone leefomgeving.

·        Hulp nodig bij het saneren van de woning? Bij veel mensen is het nog niet bekend maar je kunt de longverpleegkundige vragen om een huisbezoek. Ze kijkt dan samen met jou wat er aan aanpassingen mogelijk is. Dat   hoeven niet altijd meteen ingewikkelde of kostbare aanpassingen te zijn.

yo
CAPTCHA
Anti-spam maatregel om te testen of u een computer bent of niet